Pages

Labels

29 Eylül 2016 Perşembe

Boston - Turlar



Freedom Trail - Özgürlük Yolu

Uzun bir yürüyüşe hazırsanız, giyelim rahat kıyafetlerimizi ve Boston Common denilen meydanda sabah saat 10:00'u geçmeden yerel rehberlerle buluşalım ve gezimize başlayalım!
ABD'deki en önemli yürüyüş yolu olan Freedom Trail (Özgürlük Yolu), Amerikalıların, İngilizlerin sömürgesinden kurtulmak için çıkarttıkları ilk ayaklanma sırasında izledikleri günümüzde kırmızı tuğlalarla döşeli yoldur. 
Freedom Trail haritasına veya ilgili tabelalara göre hareket ettiğinizde 16 tarihi bölgeyi ziyaret etmiş oluyorsunuz. Bu tur, açık havada hiçbir mekana girilmeden yapılan bir tur olduğu için, mevsimine göre giyinmekte fayda var. Biz, bu yürüyüş turuna Boston Common denilen meydanda yerel kıyafetler giymiş bir rehber önderliğinde hiçbir ücret ödemeden katıldık. Sabah saat 10:00 civarında Boston Common bölgesinde bulunduğunuzda, sizi turuna davet eden rehberlerle karşılaşacaksınız.
Turun Yürüyüş Mesafesi         : 4 km 
Yaklaşık Tur Süresi                 : 2 saat 
Gezi Ücreti                              : Ücretsiz 
        (Rehberinize tip (bahşiş) vermenizi tavsiye ederim, anlatımda çok çaba sarf ediyorlar.)
Eğer, Boston Common'da rehber bulurum bulamam diye düşünüyorsanız, aşağıdaki sitelerden de çeşitli turlar hakkında bilgi alabilir, rezervasyon yaptırabilirsiniz.
http://www.freetoursbyfoot.com/boston-tours/walking-tours/boston-freedom-trail/


Turun Rotası


1.BOSTON COMMON (Boston Meydanı) 
Freedom Trail (Özgürlük Yolu), o zamanlar halkın tek toplanma alanı olan Boston Common (Boston Meydanı)’dan başlamaktadır. Önceden hayvanların otlatıldığı bu alan, günümüzde halk tarafından dinlenme ve eğlence merkezi olarak kullanılmaktadır. Amerika İhtilali süresince bu bölgede İngiliz birlikleri kamp kurmuştur.
2. STATE HOUSE (Hükümet Binası) 
Massachusetts Eyaleti’nin hükümet binasıdır. 1795-1798 yılları arasında inşa edilmiştir.Kubbesinin orjinal hali ahşaptır, fakat sonra bakır kaplamaya değiştirilmiş, günümüzde ise 23 karat varak altından oluşmaktadır. 

3. PARK STREET CHURCH (Park Street Kilisesi)
1809 yılında inşa edilen kilise, aktif bir şekilde sosyal olayların (kölelik karşıtı hareketler, eşcinsel evlilikler vs.) savunucu durumundadır.
4. GRANARY BURYING GROUND (Granary Mezarlığı)
Burada, Boston Katliamı sırasında hayatını kaybeden Paul Revere, John Hancock, Sam Adams başta olmak üzere diğer kurbanların mezarları bulunmaktadır. Ben Franklin’in ailesine ait bir dikili taş bulunmaktadır.
5. KING’S CHAPEL  (Kral Şapeli)
1688 yılında inşa edilen bu taş kilise, orjinalinde ahşaptır. Kilisenin ahşap malzemeleri ve camları, dikkatli bir şekilde sökülerek Kanada’da bulunan Lunenburg Nova Scotia bölgesine gönderilmiş ve orada bu malzemelerle yeniden St. John's Anglican Kilisesi inşa edilmiştir. Kilise, ücretsiz olup kendiniz de içini gezebilirsiniz.
6. BOSTON LATIN SCHOOL (Boston Latin Okulu)
Amerika’da 1635 yılında açılmış olan en eski okuldur ve halen eğitim-öğretim devam etmektedir. Günümüzde okulun lokasyonu, Fenway Park’ın yanındadır. Okulu temsil eden anıt, görsel olarak hepimizin çocukkken oynadığı sek sek oyununun şekline benzetilmektedir.Bu okul mezunlarından birkaç önemli isim şöyledir. Benjamin Franklin, John Hancock, Sam Adams ve John Adams
7. OLD SOUTH MEETING HOUSE (Eski Güney Toplantı Merkezi)
1729 yılında inşa edilmiş bir kilisedir. 16 Aralık 1773 yılında meydana gelen Boston Tea Party(Boston Çay Partisi:Amerika'daki kolonistlerin Büyük Britanya'dan gelen yüksek vergili çayı ve Büyük Britanya'yı protesto etmek için 16 Aralık 1773'te Boston Limanı'nda İngiliz gemilerindeki tonlarca çayı kızılderili kılığına girerek denize dökme eylemidir. Bu eylem Amerikan Bağımsızlık Savaşını çıkartan kıvılcımlardan birisi olacaktır.)’si fikrinin ortaya atıldığı mekan olarak ünlenmişitir.
8. THE OLD CORNER BOOKSTORE  (Old Corner Kitapçısı)
Bu mekan, 1800’lü yılların ortalarında Amerika’nın yayın ve edebiyat merkezi olmuştur. Burası, o dönemlerde ünlü edebiyatçı ve liderlerin şiir, edebiyat ve politika gibi konularda buluşup tartıştıkları mekan olmuştur. 
9. OLD STATE HOUSE (Eski Hükümet Konağı)
Hükümet konağı, 1713 yılında inşa edilmiştir. Boston’da yaşayan kolonilerin toplanma merkezidir. Sam Adams, James Otis gibi isimler, bu binada İngiliz Krallığı’nın politikalarına karşı çıkmışlardır ve yine bu binanın önünde 1776 yılında halka bağımzılık ile ilgili bildirisi okunmuştur. Bunun bir simgesi olan Pegasus ve Aslan heykelleri binanın çatısına konulmuştur. Arbede sırasında tahrip olan bu heykeller, tekrar 1883 yılında yenilenerek yerlerine yerleştirilmiştir. Her yıl 4 Temmuz’da Bağımsızlık Bildirgesi saat 10:00’da binanın balkonundan okunmaya devam etmektedir.


10. BOSTON MASSACRE (Boston Katliamı)
Boston Katliamı, 5 Mart 1770 yılında meydana gelmiştir. İngiliz askerleri, sivil halktan 5 kişiyi öldürmüş, 6 kişiyi de yaralamıştır. Bu olay, Paul Revere ve Samuel Adams gibi vatansever liderlerin İngiliz otoriterlere karşı olan düşmanlığı sonucu ortaya çıkmıştır.


11. FANEUIL HALL (Faneuil Salonu)
Zengin tüccar Peter Fanueil tarafından 1742 yılında, Boston şehrine itafen yaptırılmıştır. Bu binada, Amerika İhtilali’ne yol açan ünlü toplantılar düzenlenmiştir.


12. PAUL REVERE HOUSE  (Paul Revere’ın Evi)
Bu bölgede bulunan, 1680 yılında inşa edilmiş en eski yapıdır. Paul Revere, 1770-1800 yılları arasında yaşamıştır. Bu mekan şu an müze olarak kullanılmaktadır.


13. OLD NORTH CHURCH (Eski Kuzey Kilisesi)
1723 yılında inşa edilen Boston’un en eski kilisesidir. Kilisenin girişi ücretsizdir ve içeride 18 Nisan 1775 tarihinde Paul Rever’in geceyarısında yaptığı yolculuğunun başlattığı Amerika İhtilali’ni anlatan rehberler bulunmaktadır.
14. COPP’S HILL BURIAL GROUND (Copp’s Tepesi Mezarlığı)
Burası, 1659 yılında işleve girmiş en eski ikinci mezarlıktır. Sınırları birkaç kez genişletilmiş olan mezarlıkta, Boston ileri gelenlerinin mezarları ile beraber binlerce mezar taşı ve 272 tane de lahit  bulunmaktadır.


15. U.S.S. CONSTITUTION  (U.S.S. Donanması)
1797 yılında deniz indirilmiş Amerika donanmasının en eski gemisidir. Amerikalı tüccarları, Kuzey Afrika’daki korsanlara karşı korumak amacı ile inşa edilmiştir. Gemi, 1812 Savaşı’nda İngiliz Donanması’nın attığı savaş toplarından etkilenmemesi nedeni ‘Yaşlı ve Cesur Asker’ namı ile ün salmıştır.
Girişler, ücretsiz rehber eşliğinde yapılabilmektedir. Fakat sınırlı sayıda kişi gemiye girebilmektedir.


16. BUNKER HILL MONUMENT  (Bunker Tepesi Anıtı)
Özgürlük Yolu’nun son destinasyonudur. Bunker Tepesi, 17 Haziran 1775 yılında İngilizlerle vatansever Amerikalılar arasında geçen Amerika İhtilali Savaşı’nda en önemli muhabere alanı olarak kullanılmıştır. Bunun anısına, buraya 67 metre uzunluğunda bir obelisk inşa edilmiştir.


'Boston Whale Watching'
Balina İzleme Turu
http://www.bostonharborcruises.com/
Whale Watching (Balina İzleme-Gözlem) turu için gerekli olan biletleri, Boston Harbour Crouse'un web sitesinden online olarak aldık. Fakat, katılmak istediğiniz tur hafta içi ise direk gemilerin kalktığı limana giderek gişelerden de alabilirsiniz. Hafta sonu biraz kalabalık oluyor, buna dikkat etmek gerekiyor.Diğer bir tavsiyem de,tabii eğer mümkünse, havanın sıcak, güneşli ve rüzgarsız bir günü seçebilmeniz. Çünkü, okyanusa açıldığınızdan, hafif rüzgarlı bir günde bile gemi oldukça sallayabiliyor ve gemi tutabiliyor. Balinaları görmeme gibi bir durumunuz olmuyor, genelde kendilerini gösteriyorlar. Ama eğer şanslıysanız, sıçrayışlarına bile tanık olabiliyorsunuz. Bu uzaktan bile olsa bu şahane olaya tanık olabildik.
Turun Başlangıç Adresi : Long Wharf, Boston, MA 02110 (New England Akvaryum yanı)
Turun Süresi                  : 3 saat
Tur Ücreti                       : Yetişkin $49 ; Çocuk (3-11 yaş) $33 ; Bebek (3 yaş altı) $16 
Tur Saati                       : Hafta içi 09:00-14:00 ; Hafta sonu 09:00-17:00 saatleri arasında                                       her saat başında tur mevcut. 
Önemli: 
*Ücretler değişiklik gösterebileceğinden buradan da kontrol edebilirsiniz.
*Fakat, sabah saatlerinde balinalar beslendikleri için, gövdelerinin büyük bölümünü görme şansınız yükseliyor.
                         














0 yorum:

Yorum Gönder