Pages

Labels

29 Eylül 2016 Perşembe

Boston - Müzeler


Çocuğu ile müzede vakit geçirmeyi sevenler için 'Müzeler Diyarı'na hoşgeldiniz!
Havanın yağışlı ve soğuk olduğu zamanlarda, İstanbul'da kızımla yapmaktan en hoşlandığımız şey müze gezmekti. Bu anlamda, Boston gerçekten bir 'Müzeler Diyarı'. Çünkü burası çocuklara yönelik çok eğlenceli müzelerle de dolu. Müzelerden ücretsiz bir şekilde faydalanmak için, müzenin web sitesinden hangi gün ücretsiz olduğunu öğrenebilirsiniz. Bir diğer tavsiyem de mümkünse gezi için hafta sonunu planlamayın, çünkü çok kalabalık oluyor. Aksi takdirde, hakkını veremeyebilirsiniz bu güzel müzelerin!
Kızımın en sevdiği ve eğlendiklerinden başlamak gerekirse;

'BOSTON CHILDREN'S MUSEUM 100 YEARS'
BOSTON ÇOCUK MÜZESİ
Pratik Bilgiler
Müze Ziyaret Saati
Cumartesi-Perşembe 10:00-17:00
Cuma 10:00-21:00
Müze Giriş Ücreti
Yetişkin:$16
Çocuk (1-15 yaş):$16
Çocuk (12 ay altı):Free
*Her Cuma 17:00-21:00 arası :$1
Müze Web Sayfası
Boston Çocuk Müzesi,bundan 103 yıl önce 1913 yılında, bir grup öğretmen tarafından uygulamalı eğitim merkezi olarak kurulmuş. O günden günümüze kadar geçen sürede, minik ziyaretçilerine karşı misafirperver bir yaklaşımla, çocuk odaklı öğrenmeyi destekleyen, yaratıcılıklarının ve merak duygularının gelişmesine yardımcı olabilecek bir ortam oluşturmayı hedeflemişler. Şahsi fikrim olarak da bunu çok iyi başarmışlar. Hem teknolojiyi, hem bilgiyi hem de görselliği çok güzel kullanmışlar.  
Müzede, 21 tane sergi alanı bulunuyor. Hepsine tek tek vakit ayırmak isterdik ama çok kalabalık olduğu için, kızımın ilgi alanı dahilinde ilerleyebildik.
Müze Girişi'ndeki kuyruktan görüntüler
Giriş kuyruğu çok uzun olduğu için, girişe sürüngen ve böceklerden oluşan bir alan kurulmuş. Çocukların bu hayvanlara dokunmasına izin verilirken, yetkililer bu hayvanlarla ilgili soruları da çok kibar bir şekilde cevaplıyorlar.

Müze Girişi'ndeki kuyruktan görüntüler

'Jonny'in Marangoz Tezgahı' Sergi Alanı
Bu sergi alanının girişindeki tabelada, çocuklara kendi güvenlikleri için ne tür giyinmeleri gerektiği rengarenk bir şekilde anlatılmış. Bu nedenle, çocuklar kendilerine zarar vermeden, kendileri için oluşturulmuş basit ev aletlerini kullanmayı keşfedebiliyorlar. Örneğin, çekiçle çivi çakabiliyorlar, testere ile kütük kesebiliyorlar vb.  Bu sergi alanında, küçük kas becerilerinin ve el ile göz koordinasyonun geliştirilmesi hedeflenmiş.
'Arthur ve Arkadaşları' Sergi Alanı
Burası,çocukları ile izleyenler bilirler, Arthur ve Arkadaşları adlı çizgi filminin karakterlerine ait bir sergi alanı. Arthur ve Arkadaşları sadece çizgi filmden oluşmamakta, aynı zamanda çocuk kitapları da mevcut. Çocuk kitaplarında ve çizgi film bölümlerinde geçen konuları bu sergi alanında hayata geçirmişler. Çocukların tiyatral ve okuma-yazma becerilerini geliştirmeleri için, bu alana çizgi film ve kitaplarda yer alan objeler konulmuş. 
'Arthur ve Arkadaşları' Sergi Alanı

'Arthur ve Arkadaşları' Sergi Alanı
'İnşaat ' Sergi Alanı
Bu alana, inşaat alanlarında gördüğümüz iş makinelerinin minyatürlerini koymuşlar. Minik ziyaretçilerin bu makineleri çalıştırarak işlevlerini öğrenmesini sağlıyorlar. Çeşitli yapı blokları sayesinde, köprü, rampa, tünel tasarlayabilmeleri için de bir alan oluşturulmuş
'İnşaat Alanı' Sergi Alanı
'Araştırma-Geliştirme' Sergi Alanı
Bu sergi alanının sloganı şöyle: 'Farkına Var, Merak Et, Soru Sor, Oyuna Başla'. Bu alanda amaç, sadece çocukların oyun oynamasını sağlamak değil; oyun oynarlarken de bilimsel anlamda araştırma, ölçme, karşılaştırma, müzakere becerelerini geliştirmek.
'Araştırma-Geliştirme' Sergi Alanı 
'MUSEUM  OF FINE ARTS  BOSTON'
BOSTON GÜZEL SANATLAR MÜZESİ
Pratik Bilgiler
Müze Ziyaret Saati
Pazartesi-Salı 10:00-17:00
Çarşamba-Cuma 10:00-22:00
Cumartesi-Pazar 10:00-17:00
Müze Giriş Ücreti
Yetişkin:$25
Yaşlı (65 yaşüstü):$23
Öğrenci(18 yaş üstü):$23
*Genç (7-17 yaş ):Free
Çocuk (6 yaş ve altı):Free
*7-17 yaş arası gençler için hafta içi 15:00'dan sonra giriş ücretsizdir.  Hafta içi okul saatleri ve hafta sonu bu yaş aralığı için giriş ücreti $10'dır.
Müze Web Sayfası
Boston Güzel Sanatlar Müzesi, çok ama çok büyük bir müze. Birçok galerisi mevcut. Bu nedenle, bu müzeyi gezmeyi bir güne sığdırmak gerçekten çok zor. Ama çocuklu aileler düşünülerek çok güzel imkanlar sağlanmış. Özellikle küçük çocuk annelerinin hayatını kolaylaştıran alt değiştirme odalarının bulunması, çocuk arabası ile dolaşmaya izin veriliyor olması, müzenin kafeteryalarında çocuk menülerinin bulunması gibi imkanlardan söz ediyorum. Ayrıca, 6-10 yaş aralığında kalabalık bir çocuk grubuyla giderseniz, ek ücret karşılığında müzenin rehberi sizi gezdirebiliyor. Bu geziye, müzenin 3 anime karakteri de eşlik ediyor. İsimleri Lucia (lise muhabiri), Steve (10 yaşında bir maceraperest) ve Malone (sanat dedektifi). 
Yine çocuklu ailelere yönelik bazı program ve etkinlikler olabiliyor. Bu etkinliklere katılabilirseniz, hem sizin için hem de minik kaşifiniz için güzel bir tecrübe olabilir, diye düşünüyorum.
Yukarıda birçok galeri olduğunda bahsettim. Bunları aşağıdaki şekilde sıralamak istiyorum.
  • Amerika Sanat Koleksiyonu
  • Avrupa Sanat Koleksiyonu
  • Asya Sanat Koleksiyonu
  • Afrika ve Okyanusya Sanat Koleksiyonu
  • Antik Dönem Sanat Koleksiyonu
  • Contemporary Art (Çağdaş Sanat Koleksiyonu)
  • Fotoğraf Koleksiyonu
  • Kara Kalem ve Baskı Koleksiyonu
  • Müzik Enstrümanları Koleksiyonu
  • Tekstil ve Moda Koleksiyonu
  • Mücevher Koleksiyonu
Avrupa Sanat Koleksiyonu
Bu koleksiyon,birçok ünlü Avrupalı ressam ve sanatçının 21.000'den fazla eserinin toplanmasıyla oluşmaktadır.  
Claude Monet'e ait La Japonaise adlı eser
(Monet eşi Camille Monet'i Japon Kimono'su içerisinde resmetmiş. 
*Bizim gezimiz sırasında, resimdeki paha biçilmez kimono da bu galeri de sergileniyordu.
Claud Monet'in en ünlü eseri
Vincent van Gogh'a ait Ravine adlı eser
Rembrandt'a ait Artist in his Stuio adlı eser
Asya Sanat Koleksiyonu
Bu koleksiyonda; Japonya, Çin, Kore ve Güney Doğu Asya'ya ait 100.000'den fazla eser bulunmaktadır.
*Yukarıdaki, ünlü Japon ukiyo-e (tahta baskı) ustası Katsushika Hokusai'a ait 'Kanagawa Oki Nami no Ura'  (Kanagawa Şelalesi'nin Dalgası) adlı eseridir.
Afrika ve Okyanusya Sanat Koleksiyonu
Bu koleksiyonda, 16.yy-20.yy arasındaki Nijerya'dan Endonezya ve Yeni Zelanda kültürüne ait eserler sergilenmektedir. 
*Yukarıdaki, Yeni Zelanda yerlileri Maorilere ait 'Korere' (Huni) adlı eserdir.

Antik Dönem Sanat Koleksiyonu
Bu koleksiyonda, Mısır, Yunanistan, İtalya, Kıbrıs ve Anadolu'ya ait 85.000'den fazla eser sergilenmektedir. M.Ö 6500-M.S.600 yılları arasına tarihlenen mücevherler,paralar,heykeller,mumyalar,silahlar,mozaiklar,müzik aletleri vs. gibi eserler bulunmaktadır.
*Yukarıdaki, M.Ö. 525-520 yılları arasına tarihlenen Amfora testisi
Antik Dönem Sanat Koleksiyonu
Mumya Sarkofajı-Mezarı

'MIT (Massachusetts Institute of Techonology) MUSEUM'
MIT MÜZESİ  
Pratik Bilgiler
Müze Ziyaret Saati
Haftanın yedi günü 10:00-17:00
Temmuz-Ağustos 10:00-18:00
Müze Giriş Ücreti
Yetişkin:$10
Genç (18 yaş altı):$5
 Yaşlı (65 yaşüstü):Free
Öğrenci (öğrenci belgesi ile):Free
Müze Web Sayfası
MIT Müzesi, MIT (Massachusetts Institute of Techonology) Üniversitesi kampüsünün içerisinde değil, oraya yaklaşık 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunuyor. Bizim Boston'da büyük bir hevesle ziyaret ettiğimiz ilk müze burası idi. Aslına bakılırsa, ben daha büyük daha kapsamlı bir müze bekliyordum. Bu nedenle,müzeyi gördüğümde biraz hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim. Bir daha fırsatım olsa, MIT Müzesi yerine kesinlikle Museum of Science (Boston Bilim Müzesi)'nde daha fazla vakit geçirmeyi tercih ederim.
Bizim MIT Müzesinde dikkatimizi çeken, yukarıdaki resimde bulunan robot oldu. Çünkü, robotu yapan araştırmacı robotun ismini Kismet (Kısmet) koymuş. Bu, insanlarla iletişim kurabilen ilk sosyal robot, olarak tasarlanmış. İnsanlar gibi tepki verebiliyor, ses çıkarabiliyor ve insanlarla göz teması kurabiliyormuş.
'Kismet' ile ilgili açıklama
'MUSEUM OF SCIENCE' 
BOSTON BİLİM MÜZESİ
Pratik Bilgiler
Müze Ziyaret Saati
Cumartesi-Perşembe 09:00-17:00
Cuma 09:00-21:00
Müze Giriş Ücreti
Yetişkin (12 yaş üstü):$25
Çocuk (3-11 yaş ):$21
 Yaşlı (60 yaşüstü):$20
Üye (her yaş):Free
*Giriş ücretine ek olarak aşağıdaki yerlere girmek istediğinizde ek ücret ($5-$6) ödemeniz gerekiyor.
Mugar Omni Tiyatrosu
Charles Hayden Planetaryum
Kelebek Bahçesi
4-D Tiyatrosu
Müze Web Sayfası

Boston Bilim Müzesi, 1830 yılında ilgi alanları bilim ve doğa olan altı kişi tarafından, Boston Doğa Tarihi Topluluğu olarak kurulmuş. Kendilerini doğa tarihi ile ilgili çalışmalara ve  numuneler toplamaya adayan bu topluluk, 1864 yılında New England Doğa Tarihi Müzesi'ni Boston'un Back Bay semtinde açmış. Günümüzde ise bu müze, tüm dünya tarafından Boston Bilim Müzesi olarak bilinmekte. Dünyanın en büyük bilim merkezlerinden biri olan bu müze, her yıl yaklaşık 1.5 milyon kişi tarafından ziyaret edilmekte ve bünyesinde birbiriyle etkileşimde olan yaklaşık 700 tane sergi alanı bulundurmakta.
Sergi alanları geçici ve daimi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Daimi Sergiler, müzeye ne zaman giderseniz gidin gezebileceğiniz sergi alanları; Geçici Sergiler ise belirli süreliğine müzede ziyaretçilere açılan sergiler. Müzeye gitmeden önce geçici sergiler ile ilgili web sitesinden bilgi almanızda fayda var. Müze yeterince büyük olduğu için, bir günde hakkını vererek gezmek mümkün değil. Bu nedenle, gezeceğiniz sergi alanlarını önceden belirlemek, gezinizi daha verimli hale getirecektir diye düşünüyorum. Bir de sergi alanlarına ek olarak; müzede Kelebek Bahçesi, Charles Hayden Planetaryumu,4-D Tiyatro Salonları bulunmakta. Buralara girebilmek için, giriş ücreti haricinde ek ücret ödemeniz gerekiyor ($5-$6 gibi). Fakat, Kelebek Bahçesi ve Planetaryum için gerçekten verdiğiniz ücrete değeceğini düşünüyorum. Kelebek Bahçesi ve Planetaryum demişken, tırnak içerisinde Konya'da bulunan iki merkezden bahsetmeden geçemeyeceğim. Birincisi, Kelebekler Vadisi; ikincisi de Konya Bilim Merkezi. Bana sorarsanız, gerçekten de her iki merkez de yurt dışında bulunan benzer merkezlerle kıyaslanabilecek kadar güzel ve yararlı. Özellikle giriş ücretlerini göz önüne aldığınızda, özellikle İstanbul'dan gidiyorsanız, gerçekten de çok şaşıracağınızı belirtmek isterim. Konya'ya yolunuz düşerse, ziyaret etmenizi şiddetle öneririm.
Tırnağı kapatarak asıl konumuza dönmek gerekirse, aşağıda bizim gezebildiğimiz Daimi Sergi Alanlarından biraz söz etmek istiyorum.

'Science in the Park' Sergi Alanı
Parktaki Bilim Sergi Alanı
Bu sergi alanında, parkta oynadıkları objeler (salıncak,tahtarevalli,kaydırak vs.) ile oynama şansı buluyorlar. Oynarlarken, bu objelerin bilimsel açıdan neler ifade ettiğini de öğreniyorlar.Örnek vermek gerekirse; salıncağa bindiklerinde ne kadar sürede öne ve arkaya gideceklerini; tahtarevalliye bindiklerinde denge kavramını öğrenmeleri gibi.
 Salıncak
Tahteravalli
Zıplama Alanı
Kaldıraç
 'Seeing is Deceiving' Sergi Alanı
Göz Yanılması Sergi Alanı
Bilim adamları, 'görmek' eyleminin çok kompleks bir olgu olduğunu ve aslında 'Görmek' eyleminden çok 'Algılama' eyleminin daha önemli olduğunu vurgulamaktalar. Görülen bir nesnenin ne olduğunu algılamanın karışık bir beyin işlevi olduğunu ve gözün gördüğü şeylerde bazen yanılma, ışık yansıması, renklerin iç içe girmesi, atmosferdeki yoğunluğuna bağlı olarak görmede yanılmalar olabileceğini de ayrıca vurguluyorlar. Bu sergi alanında, bu açıklamaya uygun bir çok görsele rastlamanız mümkün.
'Talking Heads?'
Sohbet eden Kafalar
Bu resimde önce ne görünüyorsunuz?
İlk önce sadece beyaz alana bakın; sonra da sadece siyah alana bakın:)
'Corporal Violet'
Sanatçı,bu buketin arasına üç tane insan yüzü saklamış. Bulabilene aşk olsun! 
'The Light House' Sergi Alanı
Işık Evi Sergi Alanı
Bu sergi alanında, gökkuşağı renklerinin ve gölgenin nasıl oluştuğunu birebir deneyerek öğrenme şansları var. Ayrıca birçok ayna çeşidi ile kendinizi değişik şekillerde görmeniz mümkün:)
 'Make a face'
Burada aynaların yönüne göre yüzünüze komik şekiller verebiliyorsunuz, çok eğlenceli!
'Color your shadow' Sergi Alanı
'Gölgeni Boya' Sergi Alanı
 Gölgemiz, kırmızı,mavi ve yeşil renk ile daha çok beğendik! 
'Make a Shadow' Sergi Alanı
'Gölgeni Yap' Sergi Alanı
Burada, küçükken elektrik kesilince oynadığımız gölge oyununun, bilimsel açıdan açıklaması her açıdan mevcut.
'New England Habitants' Sergi Alanı
New England'da yaşayan canlılar ve yaşam alanları Sergi Alanı
 Kuş Çeşitleri ve Yaşam Alanları
Geyikler ve Yaşam Alanları
Ayılar ve Yaşam Alanları
'Hall of Human Life' Sergi Alanı
İnsan Vücudu Sergi Alanı
Burası insan vücuduna ait tüm akla gelen soruların cevabını alabileceğiniz bir alan.Örnek vermek gerekirse; verilen ekranda bir bebeğin DNA dizilemini değiştirerek nasıl bir görünüşe sahip olacağını belirleyebiliyorsunuz. Ve yine erkek ve kadın iskeletleri arasındaki farkları maketler üzerinde inceleyebiliyorsunuz. 
'Microbes and You' Sergi Alanı
'Mikroplar ve Siz' Sergi Alanı
Ekranın önüne geçiyorsunuz, iç organlarınızda bulunabilecek mikropları isimleri ve etkileri ile açıklıyor. 
Diş Gelişimi Sergi Alanı
Diş sağlığı ile akla gelebilecek tüm soruların cevabını buradan öğrenebiliyorsunuz. Süt dişleri, diş çürükleri, çene yapısı, diş teli tedavisi vs.
'Butterfly Garden' 
Kelebek Bahçesi
Bu bahçede dolaşırken, kelebeklerin doğal yaşam alanının içerisinde olduğunuzdan yere basarken dikket edin ki istemeden birine zarar vermeyin.Minik kaşiflerin en sevdiği hayvanlardan biri olan kelebeklerin hayat döngüleri, kamuflaj, korunma, beslenme gibi davranışlarının görsellerle anlatıldığı ve direk inceleme şansını bulabileceğiniz bir alan. Hatta şanslıysanız, kozasından çıkmakta olan bir kelebeği bile görebilirsiniz. 
Kelebek Kozaları
Kelebeğin Kozadan Çıkış Anı 
Kelebeğin Yaşam Alanı



0 yorum:

Yorum Gönder