Pages

Labels

29 Eylül 2016 Perşembe

Boston - Alışveriş Merkezleri


PRUDENTIAL CENTER
http://www.prudentialcenter.com/
Prudential Center Haritası
Bir alışveriş merkezi düşünün, tam şehrin ortasına kurulmuş ve en önemli caddelere çıkışı olan. İşte buranın adı Boston'un simgelerinden biri olan Prudential Center. Bu özelliği ile Boston'un bir ucundan diğer bir ucuna geçiş sağlayabiliyorsunuz. Kış aylarında soğuktan yaz aylarında ise sıcaktan kaçarak, gidiş güzergahınızı eğlenceli hale getirmek için ideal bir mekan. Ayrıca hem bünyesinde bulundurduğu ünlü markalarla bir alışveriş merkezi hem de düzenlediği etkinliklerle eğlence ve kültür merkezi özelliği taşıyor. Bizim merkezdeki favorilerimiz arasında, Barnes&Noble BookSeller Kitapçısı vardı. Rengarenk dekoru ile Minik Kaşifler'i cezbeden çocuk bölümünde kaşifler, kitaplarını incelerken, sizin de hemen çocuk bölümüne bakan Starbucks'ta çay veya kahvenizi yudumlama fırsatınız olabiliyor. Bir çok restoran arasında da The Cheesecake Factory, hem çalışanlarının güler yüzlü olması hem de çocuk menülerinin detaylı olması açısında her zaman tercih nedenimiz oldu.
Her ay çeşitli etkinlikler düzenleniyor, bu nedenle web sitesini kontrol etmenizi öneririm. Biz, yaz döneminde Boston'da bulunduğumuz için en az iki kere iç bahçesindeki açık hava çizgi sinema etkinliğine katıldık. Gerçekten de çocuklar için de çizgi film seven ebeveynler için de çok keyifli bir ortam oluyor. Tabiiki Elsa'sız olmaz diyorum:)
Barnes&Noble BookSeller Kitapçısı
Prudential Center İç Bahçesi
Açık Hava Çizgi Sinema Etkinliği Öncesi
Prudential Center İç Bahçesi
Açık Hava Çizgi Sineması 

FANEUIL HALL MARKETPLACES
http://www.faneuilhallmarketplace.com/

Faneuil Hall Alışveriş Merkezi,  Freedom Trail-Özgürlük Yolu tur güzergahı üzerinde bulunuyor. Quincy Market'i çevreleyen Güney-Kuzey Marketleri daha çok giyim üzerine dükkanlardan ; Quincy Market ise her türlü yemek çeşidini bulabileceğiniz dükkanlardan oluşuyor. Kışın burada bulunanlar için, Yeniyıl'da büyük bir çam ağacının da marketin süslemelerine eklendiğini belirtmek isterim. Hazır buraya kadar gelmişken de Boston Chowda' da damak tadınıza göre deniz ürünlerinden oluşan bir çorba içebilirsiniz.

Boston - Doğa Aktiviteleri


'Boston Whale Watching'
Balina İzleme Turu
http://www.bostonharborcruises.com/



Boston - Üniversiteler & Kütüphaneler


HARVARD ÜNİVERSİTESİ
John Harvard'ın Heykeli

Harvard Üniversitesi'ni bilmeyen çok az  insan olduğunu varsayarak, kısaca tarihinden söz etmek istiyorum.
1636 yılında, Massachusetts'in Cambridge bölgesinde kurulan, Amerika’nın en eski üniversitesi. İsmini okulun eski yöneticisi John Harvard'dan almış. Çünkü John Harvard, varlığının yarısı olan 780 pound ve ayrıca 320 kitaptan oluşan kütüphanesini, buraya miras bırakmış.Bunun onuruna, üniversiteye adı verilmiş.Kendisinin üniversitenin girişinde,bir sandalyede oturur vaziyette bir heykeli bulunmakta. Heykelin önünde uzun bir kuyruk görürseniz şaşırmayın. Çünkü ziyarete gelen insanlar, bu heykelin sol ayağına dokunmuş bir halde fotoğraf çektirmeye çalışıyorlar. Bu şekilde sol ayağına dokunan kişinin Harvard'a tekrar geleceğine dair bir inanış var. Sürekli dokunulmaktan olacak, heykelin sol ayağının rengi, diğer ayakla kıyaslanınca biraz ağarmış durumda. Biz bu sıraya girmek yerine heykelin önünde fotoğrafımızı çekmeyi uygun bulduk.İlginç bir bilgi de üniversiteye 250 yıl öncesine kadar kız öğrenci alınmaması. Harvard Üniversitesi, gerçekten çok büyük bir kampüs alanına sahip. Kampüsten çıktığınız zaman, Harvard Meydanı'nda hediyelik eşya satan birçok dükkan ve her çeşit restoran bulabiliyorsunuz. Yine bu meydanda kızımın çizgi film ve kitaplarını sevdiği Curious George' ait bir dükkan da var ki biz orada baya vakit geçirdik.
Öncelikle Boston'daki üniversitelere girmenin çok kolay olduğunu söylemek isterim. Türkiye'deki gibi hiçbir güvenlik kontrolünden geçmek zorunda kalmıyorsunuz. Dilediğiniz gibi girip çıkabiliyorsunuz. Hatta üniversitelerin bahçesinde çimlere oturup piknik yapmanız bile olası. Biz bu güzel bahçede dinlenirken, kendimize göre küçük bir ritüelimizi de gerçekleştiriverdik. Ne yazık ki kızımın göbeği artık çok başka yerlerde olduğundan; çizdiği Harvard resmi ile bir iki saç telini bahçedeki ağaçlardan birinin altına gömdük.

Harvard Üniversitesi Kütüphanesi
16 milyonu aşkın kitabın bulunduğu dünyanın en büyük akademik kütüphanelerinden bir tanesi

Dileğimiz-Yaptığımız Resimler

Dilediğimizi gömdüğümüz ağaç

MIT ÜNİVERSİTESİ
(Massachusetts Instutude of Techonology)
MIT Üniversitesi, Boston'un Cambridge bölgesinde bulunuyor. Boston merkez ile Cambridge bölgesinin arasından Charles River nehri geçiyor. Boston merkezden MIT Üniversitesi'ne gitmenin en kolay yollarından biri de, tabii eğer yürümeyi seviyorsanız, Harvard Köprüsü'nden karşıya geçmeniz. Boston tarafında bulunan Esplanade Parkından Harvard Köprüsü'ne çıkabilirsiniz. Sabah saatlerinde gitmeyi tercih ettiğinizde, spor amaçlı köprüden Esplanade parkına giden bir çok insanla karşılaşıyorsunuz. Yürüme mesafesi çok uzun değil. MIT Üniversitesi de hemen bu köprünün bitiminde yer alıyor.
MIT Üniversitesi'ne girişte de herhangi bir güvenlik kontrolünden geçmiyorsunuz. Yalnız üniversite kampüsü çok geniş bir alanda bulunmakta. Üniversitenin web sayfasından rezervasyon yaptırdığınız takdirde, MIT öğrencileri size kampüsün gezilmesinde ücretsiz olarak rehberlik yapıyor. Üniversitenin her bölümünü, sosyal ve akademik hayatlarından örnekler vererek gezdiriyorlar. Vaktiniz varsa, kesinlikle bu tura katılmanızı öneririm.
Harvard Köprüsü

MIT Kampüs Haritası

Makine Mühendisliği okuyan rehberimiz
Üniversite koridoru

Öğrenci yurdundan bir oda



Boston - Parklar


ESPLANADE ÇOCUK PARKI
 Esplanade, Charles Nehri'nin kenarına kurulmuş, Boston Üniversitesi Köprüsü'nden Boston Bilim Müzesine kadar uzanan yaklaşık 5 km'lik bir alan. Parka girebilmek için 8 tane ayrı yaya girişi yapılmış. Parkın içerisinde park alanı olmadığı için, yürüyerek, bisikletle veya en yakın metro ile gelmenizi tavsiye ederim. Girişleri ve metro çıkışlarını buradaki web sitesinden de kontrol edebilirsiniz. Tam karşı kıyısında, MIT (Massachusetts Institude of Technology) Üniversitesinin kampüsünü görebiliyorsunuz. Bu nedenle, erken saatlerde, buraya geldiğinizde koşu ve yürüyüş yapan, bisiklete binen, köpeğini gezdiren bir çok öğrenci ile karşılaşmanız mümkün.
Esplanade'da 4th of July (Amerikan Bağımsızlık Günü) başta olmak üzere bir çok konserler, festivaller, etkinlikler düzenleniyor. Bunun dışında, sizin de aileniz veya arkadaşlarınızla gidip piknik yapabileceğiniz harika bir alan. 
Biz, tabiiki burada en çok Esplanade çocuk parkını ve açık havada düzenlenen sinemaları izlemeyi çok sevdik. Açık hava sinemaları, daha çok çocuklara yönelik oluyor veya bizim ilgi alanımız o  yönde olduğu için diğerlerine dikkat etmemiş de olabiliriz.:) Akşam saat 21:00 gibi başlayıp 22:00 gibi bitiyor. Fakat eğer önlerden yer kapmak istiyorsanız, biraz erken gelip yer kapmanızı öneririm. Yer derken öyle sinema koltuğu gibi falan da düşünmeyin, yiyeceğinizi içeceğinizi yanınıza alıp çimlere de bir örtü serip yayılıyorsunuz. Herkes gayet rahat bir şekilde piknik modunda filmini izliyor. Biz gerçekten çok eğlendik, yanımızdakilerle de arkadaş olup, ikinci hafta da beraber izlemek üzere yeniden sözleştik.

Esplanade Çocuk Parkı
Esplanade Çocuk Parkı
Açık hava sinema öncesi
Açık hava sinema öncesi kudurmaca
Açık hava sinema öncesi piknik
Açık hava sinema vakti
'Ayı Paddington'

Amerika'daki ilk botanik parkı 1837 yılında kurulan  'Public Garden' 
 Public Garden (Halk Parkı), Amerika'daki ilk botanik halk parkı olması özelliği ile 1634 yılında Amerika'nın ilk halk parkı olarak yapılan Boston Common (Boston Meydanı)'dan ayrılmakta. Günümüzde de bu iki parkı sadece bir cadde ayırmakta. Gerçekten de, Public Garden (Halk Parkı), çiçek ve ağaç çeşitliliği ile dikkat çekmekte. 
Biz, parkı genelde piknik yapmak veya Boston Common tarafındaki çocuk parkına giderken dinlenmek için kullanıyorduk. Parktaki yeşillikler arasında bir göletin olmasının yanında, gölete giren ördek ve kuğuları izlemek, her yerde dolaşan sincaplara fıstık vermek bize zevk veriyordu. Biz, göletteki Kuğu Botlarına 'Swan Boat' binmeyerek izlemeyi tercih ettik. Siz binmeyi tercih edebilirsiniz diye, aşağıda web sitesini vereceğim, oradan da inceleyebilirsiniz.
Minik bir arkadaş,diğer minik arkadaştan fıstık bekliyor
'Make Way for Ducklings' adlı çocuk kitabının yazarı Robert McCloskey anısına yapılmış Mrs. Mallard (anne ördek) ve 8 yavrusu ( Jack,Kack,Lack,Mack,Nack,Ouack,Pack ve Quack) heykelleri
*Hikayede, Mrs. Mallard ve küçük yavruların Public Garden'a ulaşma maceraları anlatılıyor.
Yetişkin: $3.50
Çocuk (2-15 yaş): $2
Tur Süresi:12-15 dakika
Gün batımında sokak çalgıcılarının müzikleri eşliğinde,
 köprünün manzarası bir harika oluyor.

'BOSTON COMMON' 
BOSTON MEYDANI

'Boston Common' Boston Meydanı, 1634 yılında kurulan en eski Amerikan halk parkı. Tremont, Park,Beacon,Charles ve Bolyston Caddeleri arasına kurulmuş geniş bir alanı kapsamakta.
Günümüzde, içerisinde büyük açık hava etkinlikleri, konserler düzenlenmekte.
Frog Pond (Kurbağa havuzunda, yazı fiskiye ile çocuklar serinlemekte;kışın ise içinde oluşan buzda buz pateni yapabilmekteler.
Biz de bu fiskiyeden olabildiğince serinlemeyi tercih edenler arasındaydık.:)
'Frog Pond'
Kurbağa Havuzu
'Frog Pond' Fıskiyesi
'Frog Pond' Çocuk Bahçesi
Yeni arkadaşlar
'Frog Pond' Çocuk Bahçesi
Yeni arkadaşlar


Boston - Etkinlikler & Festivaller

'4th of July'
4 Temmuz 
Amerikan Bağımsızlık Günü

Hatch Shell Konser Alanı
 Amerika'nın, İngiltere Birleşik Krallığı'ndan 4 Temmuz 1776'da bağımsızlığını kazanması sebebiyle, 4 Temmuz günü Amerikan Bağımsızlık Günü olarak kutlanıyor. Boston'da bulunduğumuz dönemde, bizim de 4 Temmuz Bağımsızlık Günü etkinliklerine katılma imkanımız oldu. Bağımsızlık Günü akşamı verilecek olan konseri veya havai fişek gösterisini izlemek isteyenler, erken saatlerde yer tutmaya geliyorlar.Yanlarında da gün boyunca yiyebilecekleri malzemeleri getiriyorlar, çünkü etkinlik bir piknik havasında geçiyor. Bağımsızlık Günü, Charles Nehri'nin kıyısında bulunan Esplanade denilen bölgede kutlanıyor. Kutlama alanına büyük sırt çantaları ve alkol kesinlikle alınmıyor. Kutlama alanına girişte çok geniş bir güvenlik kontrolü var. Yetkililer tarafından verilen büyük poşetlere çantalarınız boşaltılıyor, x-ray cihazlarından geçiriliyor. İçeriye dışarıdan getirmiş olduğunuz su şişesi bile alınmıyor. Ama içeride içecek ve yiyecek alabileceğiniz tesisler kurulmuş. Charles Nehri kıyısında düzenlendiği için, boyuna uzun bir alandan söz ediyoruz. Bundan dolayı, güvenlik kontrol alanlarını birkaç bölüme ayırmışlar. Bir güvenlik alanından geçen kişiye, o bölgeyi temsil eden renkte bilezik takılıyor. Başka bir bölgeye geçmek isterseniz, tekrar güvenlik kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Bu nedenle, etkinlikte bulunmak istediğiniz bölgeyi iyi belirlemeniz gerekiyor. Biz, konseri dinlemek istediğimiz için, Esplanade bölgesindeki Hatch Shell denilen Konser Alanına yakın olmayı tercih ettik. Çantalarımızı boşalttıkları poşeti de, aniden bastıran yağmur nedeni ile bakın nasıl kullandık:)
Konser'i beklerken aniden bastıran yağmurdan korunma şeklimiz
'Boston Summer Arts Weekend'
Boston'da haftasonu düzenlenen Sanat Etkinliği

Boston Summer Arts Weekend
Boston'da Temmuz ayının son hafta sonunda düzenlenen Boston Summer Arts Weekend etkinliği kapsamında, biz de Handel and Hadyn Society topluluğunun Back Bay semtinin Copley Meydanı'ndaki konserine katıldık. Bu meydan, Boston'un en bilinen meydanlarından bir tanesi. Meydanda Trinity Episcopal Kilisesi, meydanın tam karşısında ise Boston Halk kütüphanesi bulunmakta. Meydan, genellikle çeşitli konserlere, festivallere,yerel pazarlara ev sahipliği yaptığı için, her zaman çok hareketli. Public Garden (Halk Parkı), Newbury Caddesi, Prudential Center, Esplanade gibi yerlere yürüme mesafesinde. 
NASA'nın düzenlediği sergiden bir fotoğraf
Copley Meydanı'ndaki Havuz
*Bir etkinlik zamanında havuz boşaltılıyor.
Etkinlik sırasında görevli bir atlı polis
Copley Meydanı'ndan Halk Kütüphanesi Manzarası
Copley Meydanı'nda düzenlenen bir çocuk festivali

Boston Meydan Festivali


Temmuz ayının ortalarında Boston Common denilen Boston Meydanı'nda düzenlenen festival, Anadolu Ateşi'nin muhteşem açılış dansı başladı ve beş gün boyunca sürdü. Her yaz aynı festivalin düzenlenip düzenlenmediği konusunda bir bilgim olmasa da benzerlerinin yine bu bölgede düzenlendiğini tahmin ediyorum. Çünkü, Boston muhteşem bahçeleri ve parkları ile  yazın bir festivaller şehri haline geliyor. Sabah saatlerinde çocuklara yönelik, tiyatro, pandomim ve dans gösterileri bir çok etkinlik düzenleniyor. Ama sadece çocuklara yönelik değil, yetişkinlere yönelik de bir çok etkinliğe katılabiliyorsunuz. Bunun için, meydanda bir çok yere koyulan festival planını incelemekte fayda var.

Festival Planı

Festival kapsamında çocuklar için oluşturulmuş oyun alanı
Konser Alanı

Pandomim Gösterisi